Filmzone pühendab novembrikuu parimatele väärtfilmidele, tuues ekraanile kriitikute ja publiku seas kõrgelt hinnatud teoseid maailma tunnustatuimatelt filmitegijatelt. Programmi avavad mitmed nimekad režissöörid, kelle looming on omaette klassika.



Üks nendest on Kreeka režissöör Yorgos Lanthimos, kelle filmid paistavad silma unikaalse stiili ja sügavate psühholoogiliste teemadega. Lanthimos kasutab absurdi ja musta huumorit, et uurida inimloomust ja ühiskondlikke dilemmasid.

Novembris Filmzone ekraanile jõudev film “The Lobster” pakub düstoopilist nägemust maailmast, kus armastus on ellujäämisvahend ja individuaalne vabadus piiratud, tõstatades samas küsimusi ühiskondlikest normidest ja valikuvabadusest. “The Lobster” on võitnud mitmeid auhindu, sealhulgas Cannes'i filmifestivalil žürii auhinna ja Euroopa Filmiakadeemia auhinna parima stsenaristi ja kostüümikunstniku kategoorias. Samuti on film pälvinud BAFTA auhindadel parima Briti filmi nominatsiooni.


Hispaania kino suurkuju Pedro Almodóvar toob ekraanile kirge, värve ja emotsioone täis linateoseid, mis käsitlevad keerulisi inimsuhteid, seksuaalsust ja identiteediküsimusi. Filmikuu raames saab nautida tema meistriteoseid “Dolor y gloria” ja “Madres paralelas”. “Dolor y gloria” on sügavalt isiklik ja autobiograafiline lugu vananeva filmirežissööri eneseotsingutest, samas kui “Madres paralelas” käsitleb kahe naise ootamatult põimunud elusid, keskendudes emaduse, ajaloo ja identiteedi teemadele.
“Dolor y gloria” on pälvinud rohkelt tunnustust, sealhulgas Cannes'i filmifestivalil parima meesnäitleja auhinna Antonio Banderasele ja parima filmimuusika auhinna Alberto Iglesiasele, Goya auhinnad parima filmi, parima režissööri, parima meesnäitleja, parima originaalse stsenaristi ja parima montaaži kategooriates ning Oscari nominatsioonid parima rahvusvahelise filmi ja parima meesnäitleja kategooriates.


Austria režissöör Michael Haneke, tuntud terava sotsiaalse kommentaari ja intensiivse psühholoogilise pinge poolest, on samuti novembrikuu programmis esindatud. Haneke mõjutused ja stiil on aga selgelt tajutavad ka teiste režissööride töödes.


Programmi kuuluvad ka teised tähelepanuväärsed filmid, nagu Mariano Cohn'i ja Gastón Duprat'i satiiriline “Competencia oficial”, mis lahkab filmimaailma sisemänge ja seal põrkuvaid kunstilisi ambitsioone, ning Charlotte Wells'i tundlik draama “Aftersun”, mis uurib isa ja tütre suhet läbi mälestuste ja aja.


Samuti saab nautida Luca Guadagnino lüürilist armastuslugu “Call Me By Your Name”, mis viib vaataja suvisesse Itaaliasse, nooruse, armastuse ja eneseavastamise radadele, pakkudes unustamatut visuaalset ja emotsionaalset kogemust. Film, mis keskendub samasooliste armastusloole, on pälvinud rohkelt tunnustust ning võitnud Oscari parima mugandatud stsenaariumi kategoorias.